Namaz Nedir?


Namaz Nedir?  Niçin Kılınır?

 Namaz, Kur’an-ı Kerim’deki “salat” kelimesinin karşılığıdır. Salat; namaz kılmak, dua etmek ve yüceltmek anlamlarında kullanılır. İnsan namaz kılarken Rabb’ini anar, ona olan sevgi ve saygısını dile getirir. Ona dua eder ve şükreder. Kur’an-ı Kerim’in birçok ayetinde namazın anlamı ve önemi anlatılır. Örneğin; Nisâ suresinin 103. ayetinde, “...Şüphesiz namaz, müminlere vakitleri belirlenmiş bir farzdır.” buyrulmuştur. İslam dininde akıllı ve ergenlik çağına ulaşmış her Müslüman için namaz farz kılınmıştır.
Sevgili Peygamberimiz de “Namaz dinin direğidir.” buyurmuş ve namazın İslam’ın temel şartlarından biri olduğunu söylemiştir. Namaz; başlama tekbiri, ayakta durmak, eğilmek, secde etmek, oturmak ve selam vermek gibi bedenî hareketlerden oluşur. Bu hareketler yapılırken bazı ayet ve dualar okunur. Namaz kılan kişi, Allah’ın huzuruna çıkmış ve onunla iletişim kurmuş olur. Namazı bu bilinçle kılan kişiler, Yüce Allah’a yakınlaşmış ve onu gönüllerinde hissetmiş olurlar. Bu nedenle Sevgili Peygamberimiz, “Secde; kulun Rabb’ine en yakın olduğu andır.” buyurmaktadır.

 BİLGİ KUTUSU 
Namaz;
- Ergenlik çağına gelen,
 - Akıllı (zihinsel engelli olmayan),
 - Müslüman olan herkese farz kılınmış bir ibadettir.



Namaz Yüce Allah’ı anmaktır. Allah şöyle buyurmaktadır: “… Beni anmak için namaz kıl.” Namaz kılarak Rabb’imizi anar ve ona olan saygımızı ifade etmiş oluruz. Namaz, bir dua ve yakarıştır. Kişi namaz kılarak insan, Allah’a kul olduğunun farkına varır. Bu düşünceyle Rabb’inin sınırsız merhametine sığınır. Gönlünü ona açarak dilekte bulunur. İhtiyaç ve sıkıntıları için ondan yardım ister. Yüce Allah Kur’an’da şöyle buyurur: “Ey inananlar, sabır ve namazla (Allah’tan) yardım isteyin, muhakkak ki Allah, sabredenlerle beraberdir.” Namaz şükretmektir. Namaz kılan insan, her şeyini Yüce Allah’a borçlu olduğunu bilir. Verdiği sayısız nimetler için Allah’a teşekkür eder. Namaz arınmaktır. Namaz kılan insan işlediği günahından dolayı pişmanlığını bildirir. Bir daha günah işlememek üzere Rabb’ine söz verir. İyi bir insan olmak için kararlılık gösterir. Böylece abdestle maddi kirlerinden arındığı gibi namazla da günahlarından arınmış olur. Sevgili Peygamberimiz, “… Allah, namaz ile günahları siler.” buyurmaktadır.

 Namazın Şartları 
Namaza başlamadan önce ve namaz esnasında uymamız gereken bazı şartlar vardır. Bunlara “namazın farzları” denir. Bunlardan biri eksik kaldığında kıldığımız namazı tekrarlamamız gerekir. Bu şartların toplamı on ikidir. Bunlardan altısı namaza hazırlıkla diğer altısı ise namazın kılınışı ile ilgilidir. Bu şartlar, toplumda “namazın dışındaki farzlar ve namazın içindeki farzlar” şeklinde de isimlendirilir. Namaza Hazırlık Şartları Namaz, Yüce Allah’ın huzuruna çıkmamız, onunla aracısız konuşmamız demektir. Nitekim Peygamberimiz, “Namaz kulun Rabb’i ile konuşmasıdır.” buyurmaktadır. Böylesi önemli bir ibadet için bazı hazırlıkların yapılması gerekir. Bu hazırlıkların başında ise abdest gelir.

 Abdest 
 Namaza hazırlık şartlarından en önemlisi temizliktir. Yüce Allah’ın huzuruna çıkacak kimse bedenini, elbisesini ve namaz kılacağı yeri temizlemelidir. Abdest alarak beden temizliği yapmış oluruz. Aynı zamanda Rabb’imizin huzuruna çıkmak için kendimizi ruhen de hazırlamış oluruz. Bu nedenle namaz kılacak kimsenin abdestli olması şarttır. Yüce Allah şöyle buyurur: “Ey iman edenler! Namaz kılmaya kalktığınız zaman yüzünüzü ve dirseklere kadar ellerinizi yıkayın; başınızı mesh edip topuklarınıza kadar ayaklarınızı da (yıkayın)…” Sizce namaz için hazırlık yapmanın anlamı nedir? Sizce abdestle temizlik arasında ne tür bir ilişki vardır? 

KONUŞALIM 
Abdestin farzları şunlardır: 1. Yüzü yıkamak 2. Kolları dirseklerle beraber yıkamak 3. Başın dörtte birini mesh etmek (ıslak eli, başın üzerine sürmek) 4. Ayakları topuklarla beraber yıkamak Yukarıdaki bilgiler, abdest ve temizlik arasındaki ilişki konusunda size neler düşündürmektedir? Arkadaşlarınızla konuşunuz. 

KONUŞALIM 
Abdestin farzları şunlardır:
1. Yüzü yıkamak
 2. Kolları dirseklerle beraber yıkamak
 3. Başın dörtte birini mesh etmek (ıslak eli, başın üzerine sürmek)
 4. Ayakları topuklarla beraber yıkamak Yukarıdaki bilgiler, abdest ve temizlik arasındaki ilişki konusunda size neler düşündürmektedir? Arkadaşlarınızla konuşunuz.

 Boy abdesti (Gusül)
 Vücudumuzda kuru yer kalmayacak şekilde yıkanmaya boy abdesti veya gusül denir. Boy abdesti, dinimizin emrettiği bir temizlenme biçimidir. Akıllı ve ergenlik çağına ulaşmış her Müslümanın bazı özel durumlarda boy abdesti alması Allah’ın bir emri (farz) dir. Yüce Allah şöyle buyurur: “ … Eğer cünüp oldunuz ise boy abdesti alın …” Ayrıca böyle bir durumda boy abdesti almadan namaz kılınamaz. Bu konuda Kur’an-ı Kerim’de şöyle buyrulur: “Ey iman edenler! … Cünüp iken de boy abdesti alıncaya kadar namaza yaklaşmayın …” Cünüplük ve kadınların özel hâllerinin son bulması durumlarında boy abdesti almak gerekir.
 Bunların dışında da Sevgili Peygamberimiz boy abdesti almayı öğütlemiştir. Özellikle cuma ve bayram gibi özel günlerde boy abdesti almak sünnettir. Farz ve sünnetleriyle boy abdestinin alınışı şu şekildedir: - Eûzü besmele çekilir: “Eûzübillâhimineşşeytânirracîm. Bismillâhirrahmânirrahîm” denir. - “Niyet ettim Allah rızası için boy abdesti almaya.” denilerek niyet edilir. - Ağız bol su ile temizlenir. - Burun temizlenir. - Bütün beden, kuru yer kalmayacak şekilde yıkanır.

 NOT EDELİM
 Boy abdestinin farzları şunlardır:
1. Ağzı temizlemek
 2. Burnu temizlemek
 3. Bütün vücudu yıkamak

 BİLGİ KUTUSU 
Abdesti bozan bazı durumlar şunlardır:
- Tuvalet ihtiyacını gidermek
 - Yellenmek
 - Uyumak
- Bayılmak



KAYNAKÇA

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder